woensdag 17 september 2008

Stroomdiagram Opslag Multimedia


In overleg met Paul Schoot, Bert Bovenkamp, Hans Dingemans en Jan Snijders is eerder deze maand besloten om een deelproject toe te voegen aan het project Digitaal Leren. Het deelproject gaat over het beheer van digitaal leermateriaal. Welke middelen (hardware en software), maar ook mensen (service en support) zijn nodig om het onderwijskundig verantwoord en doordacht gebruiken van digitaal leermateriaal mogelijk te maken?

Als opwarmer is vandaag een kort gesprek gevoerd met Floris Mouwen (DIF), Arald den Braber (LIC, Blackboard beheer) en Gert de Heer (Multimedia Service & Support). Aan de hand van een concrete praktijkcasus hebben we gekeken naar de huidige stand van zaken en die in de toekomst.

De casus:
Binnen een academie heeft een docent een screencast ontwikkeld. Hij wil deze screencast via de databank DLC toegankelijk maken aan alle medewerkers en studenten van Avans. Welke alternatieven zijn er?

Alternatieven
A. Het Content System
De databank is gebaseerd op het Content System. Dat werkt prima voor teksten en afbeeldingen, maar is te traag voor multimedia. De screencast duurt ruim 20 minuten en is ruim 90 Mb groot.

B. De videoportal van Surf,
Hier zitten volgens Gert ook wat technische haken en ogen aan. Bovendien ben je afhankelijk van een externe partij.

C. Een multimediaserver
Het beste alternatief is het plaatsen van de screencast op een webserver, een server waar multimediabestanden op geplaatst kunnen worden. Het bestand krijgt dan een eigen webadres (URL) mee. Vanuit de databank kun je dan een link maken naar het multimediabestand, in dit voorbeeld de screencast. De gebruiker merkt daar verder niks van.

In de stroomdiagram is de route in beeld gebracht.
Met dank aan Floris, Arald en Gert. Mannen, bedankt!

2 opmerkingen:

Jan Snijders zei

Dag Ronald,

Misschien is juist de bedoeling van het subproject wel dat we eindelijk komen tot een eigen mediaserver, omdat we die gewoon nodig hewbben, ook ivm andere initiatieven.

Groetjes,

Jan

Rudi Clause zei

Beste club,

dit is een eerste opzet vanuit de techniek bedacht. Komt er ook nog een opzet voor de ontwikkelaars van onderwijsmateriaal hoe om te springen met het materiaal als het eenmaal gepubliceerd is. Het kan niet de bedoeling zijn dat je studenten verwijst naar de module en ze daar laat zoeken. Als ontwikkelaar wil ik stukjes digitale content in mijn courses opnemen. Hoe doe ik dat dan?