donderdag 9 oktober 2008

Overleg Digitaal Leren op AB&I

Verslag bijeenkomst

Tilburg
donderdag 9 oktober 2008
Met: Theo van Deursen en Elly Donders

Bemensing
De projectgroep bestaat uit vijf personen:

Theo van Deursen (projectleider) - 50 dagen (400 uur)
Elly Donders - 20 dagen (160 uur)
Guus van Schaik - 20 dagen
Peter Blok - 20 dagen
Rob Rexwinkel - 20 dagen

Innovatiegelden
Ronald geeft uitleg over de innovatie-aanvraag. Op het moment van deze bespreking hebben de programmamanagers van het LIC (Onderwijsontwikkeling, eLearning, Kwaliteit, Onderzoek) een bespreking om de gezamenlijke aanvraag van het LIC definitief rond te maken en te versturen naar de Raad van Bestuur. Op dit moment is het niet helder wanneer de aanvraag rond is. Wel zijn mondelinge toezeggingen gedaan en werken we door in de geest van het project. Er is geen reden om ons zorgen te maken, maar Ronald adviseert de academie wel om nog een kleine slag om de arm te houden.

Benodigdheden
Om digitaal leren binnen de academie mogelijk te maken is een basispakket van hard- en software en ondersteuning nodig. Zonder middelen geen herontwerp van het onderwijsleerproces met behulp van digitaal leermateriaal. Zo simpel is het en zo simpel willen we het ook stellen.
Theo denkt aan een multimediacabine waar docenten audio en video kunnen bewerken, vergelijkbaar met de studioruimtes in Breda en 's-Hertogenbosch, maar dan heel laagdrempelig. Het doel is met name om docenten van elkaar te laten leren door inspiraties (goede voorbeelden) van collega's.
Theo heeft een beroep gedaan op de investeringsbegroting en is bereid om goede afspraken te maken over het beheer van die ene computer met minimale software (,want meer is het in feite niet!)

Hardware:
  • 1 multimediacomputer
  • headset
  • webcam
  • videocamera, fotocamera (al aanwezig)
  • ...

Software:

  • Camtasia
  • Audacity
  • Pinnacle Studio
  • Internet Explorer
  • Skype?
  • ...

Deelproject Digitaal leren - de middelen


Vragen / ideeën
-
Hoe gaan wij om met het ontsluiten van bestaand digitaal leermateriaal als DVD's, videomateriaal, televisie-uitzendingen, colleges?
- Hoe gaan we om met digitaal leermateriaal van uitgevers?
- Hoe weet een docent om te gaan met digitale rechten; de juridische kant van de zaak. Al is het maar dat er helderheid bestaat over datgene waar je rekening mee moet houden. Een soort checklist.

Afspraken
Ronald:
-spreekt met Bert Frissen over de mogelijkheden van een multimediacabine in Tilburg.
9/10: Bert is ook van mening dat er een multimedia-werkstation moet komen, maar dan wel in de buurt van Xplora. Rien moet hier een uitspraak over doen. Als hij akkoord gaat, kan het binnen een maand geregeld zijn.

22/10 Ronald heeft Rien gesproken. Een multimediacabine voor Tilburg is opgenomen in de investeringsbegroting voor 2009. Tot die tijd is het mogelijk om een multimediacomputer in te richten waar digitaal leermateriaal op ontwikkeld kan worden. Wanneer Theo aangeeft wat de academie nodig heeft, neemt Rien contact op met Ad Vogels.

-vraagt Rien Brouwers naar de voortgang van de innovatie-aanvraag. Op welke termijn kan de academie een definitief antwoord verwachten?
9/10: Jan Snijders heeft Rien gesproken. De verwachting is dat we over ongeveer een maand uitsluitsel kunnen geven. De aanvraag gaat eerst via Maya van den Heuvel (stafdirecteur Onderwijs) en Henri Vossen (beleidsevaluatie en -control). Afhankelijk van hun reactie weten we meer...

Theo:
- organiseert een startbijeenkomst met de projectgroep.
- spreekt met Peter Hollants over de stand van zaken rond de innovatie-aanvraag.

Geen opmerkingen: