maandag 6 oktober 2008

Wiki Sociale Kaart

Vanmorgen heb ik gesproken met Gerard Latjes van de ASH over de wiki Sociale Kaart als onderdeel van het project 'Digitaal leren'. Eerder zijn twee gesprekken met Annet van Nunen en Gerard gevoerd over de deelname. De directie heeft toegezegd mee te doen.

De sociale kaart
Studenten in het eerste jaar krijgen de opdracht om een sociale kaart te maken van diverse sociale instellingen. Het doel van de opdracht is het vormen van een beeld over het beroepenveld. Het probleem is dat instellingen ieder jaar hetzelfde verhaal vertellen. Bovendien stelt Gerard de kritische vraag wat studenten daadwerkelijk leren van een dergelijke snuffelstage. En wat wordt er gedaan met die opgedane kennis en ervaringen? Tot nu toe weinig. Studenten beginnen ieder jaar weer opnieuw.

De wiki
Een oplossing voor de geformuleerde problemen is het inzetten van een wiki. Gerard: "Het ieder jaar opnieuw in kaart brengen van de instellingen schiet niet op. Wanneer je de sociale kaart eenmaal hebt, kun je een stap verder gaan. Je kunt het eindeloos uitbouwen." Studenten bouwen immers voort op kennis van mede-studenten uit het voorgaande jaar. Denk aan verdiepingsopdrachten als: het houden van een interview, het maken van een filmpje, het in kaart brengen van de dagtaken van een professional, het analyseren van een probleem, etc. Samen met studenten ontwikkel je op deze manier onderwijsleermateriaal.

Het resultaat
Outcome:
- Studenten ontwikkelen een actueel beeld van de beroepenpraktijk.
- Studenten zijn beter in staat om een beroepskeuze te maken.
- Studenten maken impliciete kennis expliciet aan volgende generaties studenten.
- Studenten leren dieper door betekenisvolle en authentieke opdrachten.
- Studenten ontwikkelen digitaal leermateriaal voor de academie.
- Docenten denken ieder jaar na over actuele, aanvullende en verdiepende opdrachten.
- De academie bouwt een duurzame relatie op met het beroepenveld.
- Het studieprogramma wordt herontworpen, geoptimaliseerd en blijft actueel door het ontwikkelen van gerichte opdrachten ter verdieping.

Output:
-een database met een schat aan digitaal leermateriaal voor studenten om zich een actueel beeld te vormen van de beroepspraktijk.
- een procedure waarin tussen de academie en ondersteunende diensten heldere afspraken zijn gemaakt over randvoorwaarden, taken en verantwoordelijkheden met betrekking tot de techniek en de begeleiding van docenten en studenten.
- een procedure waarin duidelijk wordt welke instructie docenten en studenten krijgen.

Het risico
Het grootste risico dat we lopen is een slechte afstemming tussen de academie en de ondersteunende diensten. Wanneer geen heldere afspraken zijn gemaakt over de procedures en de techniek lopen we het gevaar dat we veel tijd en energie verspillen.

Voorwaarden
- Het moet bij voorbaat helder zijn wie wat gaat leveren en op welke termijn.
- Draagvlak binnen de academie. De wens om dit project op te zetten komt van de onderwijscommissie. Annet heeft een goed voorbeeld gezien in Utrecht.

Fasering
- Dit jaar wordt het materiaal van eerstejaarsstudenten bewaard.
- Komend studiejaar wordt het omgezet in de wiki en vindt de verdieping plaats.

Vervolg
  1. Goedkeuring projectaanvraag door RvB
  2. Urenplaatje rond maken binnen ASH
  3. Inzet binnen academie regelen
  4. Tijdlijn met deadlines opstellen

Aanverwante informatie:
1. Het project 'Samen deskundiger met de PABO'. Met name waar het gaat om de driehoek: academie-student-beroepenveld en het als academie aangaan van een duurzame relatie met het beroepenveld.
2. Voorbeeld de website van Social Work in Utrecht
3. Link naar tijdschrift OnderwijsInnovatie over 'Samenleren op de werkplek'. Pagina 14 e.v.
4. Deelproject 'DLC en middelen'

Geen opmerkingen: